Ploča · Razni recepti · Rerna · Slaniši

Musaka od palente i šampinjona

Ova slika je sa palentom od heljde i šampinjonima. To sam slučajno uspjela da uslikam, pa da iskoristim priliku da postavim bilo kakvu sliku. Princip je isti i za klasičnu palentu, iako trenutno nemam nijednu sliku za nju. Problem je što kad god da to napravim, jedva čekam da sjednem i jedem, tako da mi slikanje nije ni na kraj pameti. Palenta sa heljdom je samo raspoređena u dva sloja na tanjir i dodani su šampinjoni dinstani sa par kašika paradajz pirea i to je to.

Takođe, ako želite ovo isto možete da napravite i sa krompir pireom. Red krompir pirea, red šampinjona, po vrhu izrendajte neki tvrdi sir i gotovo. Ako imate vremena i ne umirete od gladi, slobodno ubacite u rernu da se sir otopi i navalite. 🙂

Musaka od palente i sampinjona

Količina navedena u ovom receptu je dovoljna za jednu osobu i to je ujedno i najjednostavnija verzija ovog jela.
SASTOJCI:

    • šolja vode, oko 2 dl
    • 1/2 šolje palente
    • malo soli

———–

    • oko 250 grama šampinjona
    • malo ulja
    • začini po ukusu: sol, biber, čen bijelog luka, 2-3 kašike pardajz pire, 2-3 kašike vrhnja za kuvanje…

————

  • komadić tvrdog sira po izboru ili tost sira, malo kisele pavlake…

PRIPREMA:
Šampinjone očistite, isjeckajte i prodinstajte na malo ulja dok ne postanu mekani, dodajte bijeli luk i začine po želji uz dodatak paradajz pirea ili/i vrhnja za kuvanje. Kada su šampinjoni gotovi, sklonite ih sa vatre, a potom napravite palentu. Gustinu palente odredite po sopstvenoj želji.
U manju posudu stavite red palente koja samo što je skinuta sa vatre, te po njemu red dinstanih šampinjona koje ste posuli rendanim sirom ili tost sirom i tako nastavite dok ne potrošite svu smjesu. Od navedene količine se dobije otprilike tri reda palente i 2 reda gljiva, pri čemu se musaka završava sa redom palente. Završni sloj palente možete da dekorišete sa kiselom pavlakom i pospete sa peršunom. Ostavite otprilike 10 do 15 minuta da se jelo malo ohladi i da se u međuvremenu sir unutar musake otopi.

 

Napomena:
Ukoliko želite da napravite veću količinu, navedene mjere uvećajte za tri ili četiri puta. Završni sloj palente možete da prelijete smjesom umućenog vrhnja za kuvanje, kisele pavlake i jednog do dva jajeta, te da sve zapečete u rerni na 15 do 20 minuta na 200 °C. Prijatno!
🙂

One thought on “Musaka od palente i šampinjona

  1. mmmmmmmmm. cekam, jedva cekam… 007 😀
    p.s. da li se za dekorisanje umesto persuna moze koristiti celer? 😉 :-*

    Like

Komentari