Ploča · Razni recepti · Slaniši

Šarena pasta

Nevjerovatno je kako vam za zgotovljenje ovog ručka ili večere treba samo 5 minuta, ali ako prethodno veče, ili dan, obavite svu pripremu. U tom slučaju, kada dođete sa posla vaše je samo da sve spojite i kratko zagrijete.

Ja se svaki put oduševim sama sa sobom kada uspijem takvo nešto, ali da budem iskrena češće sam lijena za planiranje i razmišljanje, tako da pravim ručak od nule, odnosno od svih živih namirnica kojima tek slijedi druženje sa šerpom i vrelom pločom.

Da, za potencijalnog čitatelja ovdje će biti još jedan problem, nažalost nisam vagala namirnice prije pripreme, nego su izvagane gotove već skuvane.

Pa, krenimo redom. Ako naveče imate malo vremena viška, a pri tom vam je sinulo da sutra možete da ručate neku pastu, onda trk kuhinja i skuvajte jednu porciju. Moje, lično, iskustvo kuvanja tjestenine kaže da je najbolja varijanta ostaviti je da prokuva, pri tome ne pratim pravilo da se tjestenina kuva u jako mnogo vode. Isključiti kolo, ostaviti 5 do 10 minuta na tom istom kolu, potom skloniti, dosuti još malo hladne vode i ostaviti pola sata, sat. Doduše, ja ne volim kada je tjestenina pomalo krckava, ali ne volim ni da se raspada i ovaj gore opisani način meni, za sad, daje najbolje rezultate. Ja to sve radim odokativno, pogledam povremeno da li je tjestenina dovoljno nabujala i ako sam zadovoljna, ocijedim je, poklopim i ostavim u frižider. Pri tome, ne dodajem ni ulje ni so u vodu za kuvanje, a ne koristim ni neku skupu tjesteninu, najčešće je neka najjeftinija u pitanju.
Malo više sam se raspisala, ali ovaj ručak mu dođe više kao neka ideja kako olakšati sebi, nego pravo kuvarisanje.

Druge namirnice koje vam trebaju su paprike, kukuruz šećerac i piletina. E sad već postaje zanimljivo. Krenimo od zadnjeg. Piletinu sam pravila u nedelju, a ovo je ručak za utorak. E sad, vuklo mi se pola domaćeg “mašala” pileta po zamrzivaču, koje sam dobila kao poklon, znak pažnje, posmatrajte to kako god hoćete. Tu je jedini problem što ja ne znam šta da radim sa pola pileta, jer nisam neki pretjerani mesojed, a jel te živim sama, a ruku na srce ne znam ni da ga istranžiram. Uglavnom, u nedelju ćušnem pola pileta u rernu, nek se peče, poješće se nekako. Pile je samo malo posoljeno, kožica nije skinuta i peklo se pokriveno u “vatrostalnoj” posudi, sa dodatkom malo vode. Kad je ispečeno, očišćeno je od kosti, kožica frknuta u smeće, mada sam komadić hrskave smazala. Skinula sam poklopac pred kraj, kao da malo uhvati boje, otud hrskava korica. 🙂 Elem, sve to očišćeno meso sam ostavila da se ohladi i spakovala u posudu i ćušnula u frižider.

Kukuruz šećerac je iz konzerve, kratko i jasno. Možete koristiti i zamrznuti, samo ga obarite veče prije.

Crvene paprike sam očistila, isjeckala i pržila na malo masnoće, ali kako sam imala veću količinu, odlučila sam da dio spakujem u zamrzivač, pa da mi ostane kao za sataraš. Planiram da u sred zime izdinstam luk i još neko povrće i onda pred kraj dodam te pripremljene paprike, čisto radi mirisa i napravim sataraš, iako mu tad nije vrijeme.

E sad kad je sve spremno, možete mirno na spavanje, sutrašnji ručak će biti za 5 minuta. Naravno, ako prije toga utrošite 2 sata da sve pripremite. 🙂

Za ručak je korišteno:

  • oko 150 g dinstanih-pečenih paprika
  • oko 100 g kukuruza šećerca, iz konzerve
  • oko 300 g skuvane tjestenine
  • oko 100 g pečene piletine, korišteno je bijelo meso, tj. file
  • jedan čen bijelog luka
  • oko 10 do 20 g sira sa plemenitom plijesni, ali to samo ako volite ili imate već
  • malo masnoće, tek toliko da dno šerpe nije suvo
  • 1 do 2 supene kašike vode, ili ako ste ostavili malo vode od kuvanja tjestenine
  • 1 do 2 supene kašike vrhnja za kuvanje
  • so i biber, po ukusu

Priprema:
Zagrijte masnoću, dodajte, očišćen i sitno isjeckan bijeli luk, dinstajte oko dva do tri minuta. Potom dodajte papriku, posolite malo više, dodajte i ostale začine ako želite, i sve dobro izmješajte. Sledeća za dodavanje je tjestenina, pa potom opet kratko miješanje i ostavite da se zagrije. U ovom koraku će vam možda biti potrebna tekućina, jer ako imate jako malo masnoće, postoji mogućnost da vam se tjestenina zalijepi za šerpu, a to stvarno ne podnosim. Ali dovoljno je svega kašika ili dvije tečnosti. Zadnji za dodavanje su isjeckana piletina i kukuruz šećerac, i još jednom sve dobro izmješajte.

Prebacite na tanjir, pospite isjeckanim sirom i ako želite prelijte sa kašikom ili dvije vrhnja za kuvanje, i to bi bilo to.

sarena pasta i sir

Mala napomena: Od ove količine meni je izašlo za dva obroka, ili za dve osobe, ako imate gosta. 🙂 Uvijek napravim malo više, kao bolje da ima previše nego premalo. 🙂

Evo slika kako to izgleda 🙂

sarena pasta priprema

 

sarena pasta gotova

 

 

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s