Ploča · Razni recepti · Rerna · Slaniši

Brzi karfiol

Iako karfiol može da se pravi na različite načine, ja sam ga do sad uglavnom jela pohovanog. Otkako živim sama priznaću da ga nijednom nisam tako napravila. Ili kupim u marketu već gotov spremljen karfiol, pržen u ko zna kakvom ulju i onda to pojedem uz grižnju savjesti, jer kupujem nešto što i sama mogu da napravim  i pri tom ni ne znam kakvo je to povrće bilo, ni kroz šta je sve prošlo u toku pripreme. A zanimljivo je da kad ga sama pravim, e onda gledam da to bude što prije gotovo i ne bih ga pohovala ni za živu glavu, jer je to kao premasno, a onda naveče smlatim pola čokolade, to mi valjda nije masno. Čista ludost. 😀 Sad, kad sam se iskukala oko  svog prevrtljivog karaktera, mogla sam i da objasnim kako pravim karfiol na drugi način. Samo da dodam, krem čorbu od karfiola nisam nikad pravila, a znam da od njega još može i da se pravi tijesto za pizzu, ali ni to nisam isprobala.

U ovoj mojoj varijanti, karfiol je doslovno glavno jelo, a ujedno i jedino, ali može da se koristi i kao prilog. I da, ova količina je za jednu ,baš gladnu, osobu.

Potrebni sastojci:

  • 300g do 400g karfiola
  • 1 do 2 čena bijelog luka
  • so, biber i drugi začini (kurkuma, kari, peršun ili šta već volite)
  • 2 supene kašike vrhnja za kuvanje
  • 2 supene kašike vode
  • oko 20g nekog tvrdog sira
  • 1 supena kašika parmezana (šta god da je ono što se kod nas prodaje izrendano i mrvičasto)
  • malo masnoće za dinstanje odnosno prženje

Priprema:

Karfiol očistite, razdvojite na manje glavice i obarite u manjoj količini vode. Navodno, ako kuvate povrće u manjoj količini vode, ono zadrži više hranjivih materija. Naravno, pokušavam da se pridržavam toga, mada ne mogu da zaključim da li to ima smisla, ali kako mi je karfiol bio iz zamrzivača, mislim da sam mogla mirne duše da ga skuvam i u većoj količini vode. Dužinu kuvanja procijenite sami, zavisi kako volite, ja ga ostavljam malo tvrđeg, nešto mi se ne dopada kad je onako puterast, skoro u raspadanju, tako da ga ostavim da ključa oko 5 minuta. Kada ocijenite da je gotov, izvadite ga iz vode da se ocijedi.

Zagrijte ulje ili mast u tavi, dodajte isjeckan bijeli luk i dinstajte na slabijoj vatri. Ako želite, izvadite bijeli luk prije dodavanja karfiola, kako vam se ne bi prepekao, tada zna da promijeni ukus. Kada dodate karfiol, dinstajte ga oko 5 minuta, potom dodajte vrhnje pomiješano sa vodom i nastavite sa dinstanjem dok voda ne ispari.

Ako koristite zamrznuti karfiol, pokušajte u toku dinstanja da ga malo pritisnite špatulom kako bi izašao višak tečnosti. Moj je utisak da je zamrznuti karfiol dosta vodenastiji, nema onako kompaktnu strukturu kao svježi.

Uključite gornji grijač od rerne, na 180°C. Ja koristim gril verziju gornjeg grijača i da budem iskrena, nisam sigurna da li ima neke razlike između 180°C i 220°C, jer ako ne pazim, redovno mi se desi da nešto pougljeniše.  A kako najčešće pravim sendviče u rerni, onda mi svako malo zagori hljeb, i to u roku od pola minute.

Gotov, izdinstan, karfiol prespite u tepsiju, pospite sa obe vrste izrendanog sira i stavite da se zapeče, odnosno dok se sir ne rastopi. Ako je grijač zagrijan, dovoljno vam je par minuta.

Karfiol nikako ne stavljajte na najvišu rešetku, odnosno najbližu grijaču, spustite ga na drugu rešetku u odnosu na grijač, upravo kako bi se sir fino rastopio, a da pri tom ne izgori.

Ako imate vremena, ne morate da koristite gril, nego zapecite karfiol sa jajima i vrhnjem.

Ovo je jedan mali kolaž gotovog jela. Kad je sve već bilo gotovo sjetila sam se da sam mogla da preko sira stavim i kašiku, dve susama, ali već je bilo kasno. 🙂

karfiol kolaz

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s