Razni recepti · Slatkiši

Voćna mućkalica za doručak na poslu

Kao i većini zaposlenih i meni je problem doručak na poslu. Povremeno nemam predstavu šta jesti osim peciva koja bombarduju sa raznih strana iako mi se nekad ništa od toga ne jede, gotove salate su mi ili prevelike ili preskupe ili nedovoljne ili jednostavno mi se ne sviđaju. Sendviče i pite baš nešto ne volim, razne girose i tortilje ne mogu da jedem stalno, a i budžet mi to ne bi podnio. Uglavnom, doručak je najgori dio dana, ako kao ja ne možeš da trpiš glad. Vikendom i ostalim neradnim danima nemam problem sa tim, jednostavno jedem kasnije i ne kako ne osjećam glad. Valjda čovjek bude malo opušteniji, pa se to nekako odražava i na ishranu. Stvarno ne znam.

Elem, kako kuburim sa viškom kilograma i to manje više već 3 godine, što nema veze sa poslom nego sa mojim karakterom, odnosno nedostatkom istog, ovih dana, po ko zna koji put, mijenjam ishranu.

Iako je decembar, napolju su i dalje temperature u plusu, tako da nemam potrbu za nekim toplim jelima, znate ono, kao da se zgrijete, i zato je nastala ova mućkalica kao dio voćnog doručka.

Potrebno:

  • 1 banana, oko 100 g
  • Šaka aronije, oko 30 g, ili nekog drugog crvenog/ljubičastog voća
  • 1 čajna kašika mljevenog rogača, oko 5 g
  • 1 nepuna čajna kašika kakaoa, oko 5 g
  • 2 čajne kašike sušenih pšeničnih klica, oko 10 g
  • 1 čajna kašika mljevenih sjemenki susama i lana, oko 5 g
  • 100 g ili 100 ml surutke
  • ako želite dodajte i nešto začina, cimet, klinčić, muskatni oraščić (ja nisam, ali samo zato što svaki put zaboravim, mada mislim da prstohvat nekog od tih začina ne može da škodi)

Priprema:

Bananu ogulite, isjeckajte na manje komade, dodajte sve ostalo i izmiksajte štapnim mikserom ili u blenderu. Prespite u manju teglu, meni stane u teglicu od 280 g, bivša teglica od senfa.  Takođe, ukoliko želite da tokom jela naletite na nešto baš slatko, ubacite oko 10 g grožđica i jednu svježu datulu / sušenu smokvu/ sušenu šljivu ili šta već volite.

vocna muckalica

vocna muckalica

 

U tabeli ću dati pregled o udjelu ugljenih hidrata, proteina i vlakana u ovoj mućkalici.

 

Sastojci u mućkalici UH Proteini Vlakna
100 g banana 22,84 1,09 2,6
30 g aronije 2,88 0,42 1,59
5 g rogača 4,44 0,23 1,99
5 g kakaa 2,715 0,99 1,65
10 g suvih pšeničnih klica 3,06 2,87 1,77
5 g mljevenih sjemenki 1,172 1,035 0,54
100 ml surutke 5 0,5 0
Ukupno   42,107 8,226 10,145

 

Vjerujem da ovo baš i nije najsjajniji odnos ugljenih hidrata i proteina, takođe,  nekome ko strogo pazi na to ova slatka mućkalica nikako neće odgovarati. U mom slučaju fokus je pomjeren nekako više ka proteinima i vlaknima, tako da mi zbog toga ova mućkalica paše. 🙂 A i ne osjećam se tromo poslije, mada to kod mene zavisi i od položaja planeta a ne samo od hrane. 🙂

muckalica1pr

Još jedan predlog bi bio da se doda mala čajna kašika polenovog praha. Znam da ne postoje konkretna istraživanja koja apsolutno potkrepljuju upotrebu polenovog praha u neke terapijske svrhe, odnosno za liječenje različitih stanja, ali isto tako polenov prah po sastavu ima većinu stvari potrebnih za održavanje zdravlja, odnosno života. A s druge strane iako nema detaljnih istraživanja, narodno iskustvo ga preporučuje za osnaživanje organizma, tako da jedna mala čajna kašika bi bila sasvim dovoljna u neke preventivne svrhe, naravno ako nemate neke alergijske reakcije na med i srodne pčelinje proizvode. 🙂

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s