Razni recepti · Rerna · Slaniši

Domaći hljeb sa sjemenkama

Kako sam odlučila da pokušam da se hranim zdravije, tako sam odlučila da bi bilo lijepo da pravim domaći hljeb, umjesto da kupujem peciva po pekarama. Vjerovatno bih najbolje rezultate postigla da izbacim hljeb iz ishrane, ali kako nisam karakter, onda hajde da pravim domaći. Ovaj sam pravila već nekoliko puta, a dosta je sličan pogačicama sa pavlakom. Odlično se reže na malo tanje kriške i recimo fantastičan je za pravljenje zapečenih sendviča u rerni. Mada ja inače imam problem sa hljebom koji je reš. Problem u smislu da ga obožavam. 🙂

Sastojci:

 • 4 velike supene kašike nekog crnog brašna (najčešće koristim Danubius brašno, ne znam zašto, ali meni se baš dopada)
 • 1 supena kašika kukuruznog brašna (ja sam koristila brašno za palentu)
 • 2 supene kašike susama
 • 2 supene kašike cijelih sjemenki lana
 • 1 supena kašika bundevinog brašna
 • 1 supena kašika pšeničnih klica, sušenih
 • 1 supena kašika pšeničnih mekinja
 • 2 supene kašike prosa (samo ga operite)
 • Prstohvat ili dva soli
 • Prstohvat šećera
 • 2 jaja
 • 1 supena kašika pavlake
 • Oko 150 do 200 ml surutke
 • ½ vrećice suhog kvasca
 • 4 velike supene kašike bijelog brašna


Mala napomena za brašno je da se misli na kašike sa brdašcetom, a ne na ravne kašike brašna.

Priprema:

U posudu u kojoj ćete mijesiti dodajte crno brašno, kukuruzno, bundevino,  sjemenke, klice, mekinje i so. Sve dobro izmješajte, dodajte šećer i kvasac, te malo promiješajte. Napravite udubljenje u smjesi sa brašnom, dodajte dva jajeta, kašiku pavlake i surutku. Smjesa je prilično tečna i lako ju je mješati sa običnom drvenom kašikom. Kada sve dobro spojite, dodajte preostalo bijelo brašno, umiješajte ga i dobro „izlupajte smjesu“ kako biste bili sigurni da nije ostalo gromuljica brašna. Prekrijte posudu čistom krpom i ostavite na toplom da naraste.

Kada se tijesto udvostručilo, „izlupajte“ ga, kako bi ponovo splasnulo, i prelijte ga sa jednom supenom  kašikom ulja. Potrudite se da ulje lijepo pokrije tijesto, kako bi vam bilo lakše da ga poslije prebacite u posudu za pečenje. Ostavite tijesto ponovo da naraste, pri tome će mu sad trebati manje vremena.

Kada je tijesto ponovo naraslo, malo ga „izlupajte“ i prebacite u posudu za pečenje.

Kada je tijesto u posudi, uključite rernu na 200°C da se grije. E sad, kako ja hljeb pravim mali, da imam za sebe za nekoliko  dana, onda mi je i kalup za pečenje malen, tako da u rernu stavim pleh i zajedno sa njim zdjelicu napunjenu sa vodom. Negdje sam pročitala da se tako dobije malo mekši hljeb ili da mu korica bude ukusnija, sad baš i ne mogu da se sjetim koji je tačno razlog.

U zagrijanu rernu ubacite posudu sa hljebom i pecite oko 30 minuta. Potom isključite rernu i ostavite hljeb još 10 do 15 minuta u vreloj rerni. Izvadite ispečen hljeb i gornju koricu oremažite kockicom maslaca, oko 5 grama. Mlak hljeb zamotajte u krpu i stavite u plastičnu vrećicu.

 

domaci hljebdomaci hljeb

Imajte na umu da je bitno da tijesto prilikom narastanje bude u toploj prostoriji, s obzirom da će se tada brže aktivirati kvasac. Ovo tijesto je malo mekše i dosta je ljepljivo, ali kako ne treba da ga mijesite rukom, onda to ne bi trebalo da predstavlja problem. 🙂

Iz mog iskustva mogu da kažem da je dovoljno par sati da se tijesto udvostruči. Obično ga zamijesim oko 16h ili 16:30h, onda nekud izadjem, vratim se oko 19h ili 19:30h, premijesim ga još jednom, mada drugi put naraste dosta brže, za nekih 30 minuta, ako je baš toplo u kuhinji. Potom tijesto još par puta „izlupam“ i prebacim u posudu u kojoj će se peći.

domaci hljeb

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s