Razni recepti · Rerna · Slaniši

Mafini sa karfiolom

Imala sam neki karfiol koji se vukao po fržideru, a kako sam skoro negdje pročitala kako može da se renda, odlučila sam da napravim mafine sa rendanim karfiolom. Mala napomena, imajte na umu da rendanje karfiola nije baš uredan posao, odnosno vjerovatno ćete imati mrvice karfiola oko posude i radne površine, tako da imate i dodatni posao čišćenja.
U ovoj verziji nema mesa, samo karfiol i sir, ali ako želite da napravite bogatiju verziju, ništa vas ne sprečava da ubacite malo prodinstanog mljevenog mesa ili isjeckanu obarenu piletinu. Od navede količine se dobije šest većih mafina i dva manja.
Sastojci za osnovnu verziju:

  • Glavica karfiola, oko 600 – 700 g
  • Oko 100 g svježeg sira
  • Oko 100 g kiselog vrhnja, odnosno kisele pavlake
  • 2 jajeta
  • Začini, sol, biber, bijeli luk, bosiljak, vlasac ili šta već volite

Priprema:
Uključite rernu da se zagrije na 180°C do 200°C. Svako poznaje svoju rernu najbolje, tako da znate da li vam je potrebna nešto veća ili manja temperatura. 🙂
Karfiol očistite, razdijelite na cvijetove srednje veličine i izrendajte na rendu za jabuke. Ako imate neki super „food proccesor“ možete i sa njim to da radite, biće vam dosta lakše i vjerovatno ćete imati manje za čišćenje.
U izrendan karfiol dodajte začine koje imate ili volite, potom dodajte sir, vrhnje i jaja. Sve dobro izmješajte, rasporedite u kalupe za mafine ili neku drugu posudu u kojoj želite da pečete. Stavite u rernu i pecite oko 35 minuta ili dok ne porumeni.
Možete da ih napravite za doručak ili večeru, a takođe možete da ih ponesete i na posao za doručak ili večeru.
Evo i malo slika, doručak sa mafinima i jogurtom kome su dodane miješane mljevene sjemenke susama, lana i maka. Ako ništa drugo, te sjemenke su odlične za probavu. 🙂
mafini sa karfiolom
I još malo mafina:
karfiol iz rerne

karfiol mafini

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s