Razni recepti · Rerna · Slaniši

Kao proteinski mafini sa sirom

Ovo mu više dođe kao kajgana sa sirom, samo što je pravim u kalupima za mafine i dodam mljevene sjemenke. Bilo bi super kad bih znala kako da ovo napravim kao sufle, odnosno „souffle“, tj. da ostane u onom divnom voluminoznom stanju, a ne da mi “kljokne” po vađenju iz rerne, ali bože moj. Koliko ja znam za sufle je potrebno umijeće, a to za sad nemam.

Što se tiče naziva “Kao proteinski mafini”, to je zato što ovo nisu baš pravi proteinski mafini, jer u ovima ima i masnoća, s obzirom da dodajem i mljevene sjemenke, a bogami, ni žumanca ne zanemarujem. Izvinjavam se svima koji nabasaju ovdje i pomisle da je ovo čisti protein, žao mi je, nije.
Sastojci:

  • 2 jajeta
  • Oko 200 g svježeg sira
  • 1 velika supena kašika, sa brdašcetom, mljevenih sjemenki mješavine lana, susama i maka
  • 1 ravna supena kašika mljevenih osušenih pšeničnih klica, ali to možete i da izbacite ako pazite na namirnice sa glutenom
  • 1 ili 2 supene kašike surutke

Navedena količina je dovoljna za 6 osrednjih mafina.

Priprema:

Zagrijte rernu na 200 °C.
Razdvojite žumanca i bjelanca, pa žumanca umutite zajedno sa sirom da dobijete homogenu smjesu. Dodajte kašiku mljevenih sjemenki, pšenične klice i surutku, te mutite kratko, kako bi se ponovo sve spojilo u jednoličnu masu.
Bjelancima dodajte prstohvat soli i umutite ih u čvrsti snijeg, tako da kada okrenete posudu, snijeg i dalje stoji u posudi, odnosno „ne klizi“.

Evo kako bi bjelanci trebalo da budu umućeni:

bjelanci

Tako umućena bjelanca dodajte kašiku po kašiku smjesi sa sirom i „nježno“ izmješajte. To je potrebno kako bjelanca ne bi pretjerano „splasnula“. Ne znam kako ljepše to da objasnim, pa koristim izraze pod navodnicima. 🙂
Gotovu smjesu rasporedite po kalupima za mafine, stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 30 minuta. Prvih 10 minuta pecite na 200 °C, potom smanjite na 180 °C i pecite preostalih 15 minuta. Potom isključite rernu i ostavite još 5 minuta unutra. Mada, sa ovim načinom dobićete malo tamnije mafine i malo suvlje, ako niste ljubitelj toga, skratite vrijeme pečenja za 5 minuta.

poteinski mafini

Kao što se vidi, moj doručak kod kuće je uključivao dva mafina i domaće suho meso. Šta ću, strah da mi ne bude malo samo dva mafina. 😀 Apsolutno neutemeljen strah, ali valjda svi imamo svoje momente. 🙂

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s