Razni recepti · Rerna · Slatkiši

(Ne)žarbo kocke

Već pomalo postajem dosadna sa jednim te istim receptima i shodno tome skoro pa istim sastojcima, ali kako sam riješila da maksimalno iskoristim ono univerzalno tijesto sa sirom, nema druge, ima da davim sa njim, pa dok se i meni samoj ne smuči. Prave žarbo kocke nisam nešto često pravila, mada ih volim. Pravila sam tijesto i sa maslacem i masti, pa mogu reći da je meni jednako ukusno. Doduše, u varijanti sa maslacem i masti tijesto je definitivno ljepše i prhkije nego ovo, ali ja se tješim da u ovoj varijanti mogu pojesti parče više. 😀 A sad se traži kvantitet. 😀 Od ove količine se dobiju tri kore otprilike veličine 18×18 cm. Nemam pleh te veličine, nego kao modlu koristim neki četvrtasti podmetač za šerpe, pa po njegovim dimenzijama isjecam kore.

Sastojci:

Tijesto:

  • osnovni sastojci za univerzalno tijesto sa sirom
  • 1 vanilin šećer
  • 1 supena kašika rogača
  • 1/4 čajne kašike rogača

Fil:

  • džem ili pekmez po želji, 4 do 5 kašika, uobičajeno ide marelica, ali ja sam imala domaći pekmez od šljiva, pravljen u rerni i sa minimalnom količinom šećera, tako da sam njega koristila
  • 40 g mljevenih orasa
  • 1 supena kašika rogača, oko 10 g
  • 1 čajna kašika kakao praha, oko 5 g
  • 1/2 čajne kašike cimeta, oko 3 do 4 g

Priprema:

Prvo pripremite ovaj suvi dio fila, odnosno izmješajte mljevene orase sa rogačem, kakaom i cimetom. Kako nisam imala mljevene orase, nego očišćene polovine, izvagala sam 40 g, dodala rogač, kakao i cimet, te sve samljela u Zepterovom mixsy-ju, gdje se sve to lijepo izmješalo, bez mog truda.

Uključite rernu da se zagrije na 220 °C, a vi krenite sa pripremom kora.

Jaje, sir, vanilin šećer i rogač dobro izmješajte viljuškom, dodajte prosijano brašno zajedno sa praškom za pecivo i zamijesite meko tijesto. Radnu površinu pospite brašnom, uzmite oklagiju i dobijeno tijesto tanko razvucite. Mislim da je najjednostavnije da ga razvlačite u pravougaoni oblik, jer ćete tako lakše izvući tri kore malih dimenzija. Ja sam za prvu razvlačila više u oblik kvadrata, pa sam izvukla jednu koru, a potom sve morala da premjesim i razvukla u pravougaonik, kako bih mogla da isječem još dve kore.

Prvu isječenu koru prebacite u pleh u kome ćete peći kolač. Obično u pleh stavim papir za pečenje kako ne bih morala da ga podmazujem. Koru izbockajte viljuškom, premažite marmeladom i pospite trećinom orasa i sve ponovite sa preostale dvije kore. Nakon isjecanja treće kore bilo je još nekih ostataka tijesta, pa sam sve to premijesila ponovo i razvukla oklagijom te isjekla na trake, a potom posložila po kolaču kako bih dobila neku improvizovanu mrežu. Tih ostataka tijesta za trake baš i nije bilo puno, ali eto, moglo se nekako ukrasiti.

Ubacite kolač u zagrijanu rernu, smanjite temperaturu na 180 °C i pecite oko 20 do 25 minuta.

nezarbo kocke

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s