Razni recepti · Slatkiši · Zamrzivač

Brzi dezert od patišpanja, voća i jogurta

Kako mu i samo ime kaže, ovo jeste brzi dezert ali samo ako već imate sve sastojke,  i onda za 3 do 5 minuta imate gotovo nešto slatko. Mjere uopšte nisu navedene iz prostog razloga jer to uvijek radim odokaativno, tako da ovdje sad iznosim samo ideju, a ne koliko vam je tačno čega potrebno, ali iskreno, ne vjerujem da možete strašno da pogriješite.

dezert od patispanja, voca i jogurta

Potrebni sastojci :

  • neki patišpanj ili keks
  • obični jogurt
  • neko zamrznuto ili svježe voće i
  • par kašičica meda.

Kako sam za Uskrs mislila praviti čupavce, ali se to nešto izjalovilo, a patišpanj za njih sam već napravila, bilo mi je žao da taj patišpanj propadne, isjekla sam ga na kocke i upakovala u obične vrećice za zamrzavanje i stavila u zamrzivač. Onda sam tako povremeno vadila vrećicu po vrećicu i tamanila taj obični patišpanj, nekad sam, nekad sa mlijekom, a onda je jednog dana, kada su krenule ove vrućine, nastao i brzi dezert.  Prilikom pripreme jedino je potrebno da patišpanj izvadite iz zamrzivača malo ranije, čisto da vam bude lakše da ga usitnite. Voće pomiješajte sa jogurtom i izmiksajte sa štapnim mikserom, pri čemu dužinu miksanja prilagodite svom ukusu, da li želite da osjetite komadiće voća ili želite homogenu smjesu.

U posudice u kojima ćete služiti dezert dodajte sloj usitnjenog patišpanja ili keksa i prelijte izmiksanim voćem. Ako imate dovoljne količine i patišpanja i voća, dodajte još jedan sloj i na kraju dodajte jednu do dvije kašičice meda. Slažete patišpanj i voće kao za musaku. 🙂 Ukoliko želite, stavite ovu mućkalicu u frižider ili zamrzivač da se dodatno ohladi.

Da budem iskrena, od voća koristim samo zamrznute višnje iz prostog razloga zato što njih sama čistim i ostavljam u zamrzivač, a onda mi je suludo da kasnije kupujem drugo zamrznuto voće, kad već imam svoje. Doduše, ovo može da se pravi i sa malinama, kupinama, borovnicama, uglavnom šta imate od voća, a da se dobro slaže sa jogurtom. Ova crveno-ljubičasta voća su odlična zato što daju zanimljivu boju u kombinaciji sa jogurtom i plus patišpanj u žutoj boji, dobija se “vesela” kombinacija.

Napomena: Neki dan sam naletila na emisiju sa Rudolph van Veen-om, čovjek je pravio nešto na ovaj fazon, od ostataka patišpanja, jabuka, grožđica i zalijevao sa jajima umućenim u mlijeku, pa onda pekao u rerni. Uglavnom, poenta je da iskoristite sve ostatke hrane i iskombinujete nešto novo, pa makar i ovakav neki brzinski slatkiš. Ova profesionalna kuvarska varijanta slatkiša se još peče oko 40 minuta, što je super kad je hladnije vrijeme, em zamiriše kuća, em dobijete nešto toplo i ukusno, ali za ove vrele dane, jogurt, patišanj i voće su sasvim prihvatljivi. 🙂

 

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s