Ploča · Razni recepti · Savjeti, iskustva i ostalo · Slatkiši

Domaći kašasti sok od jagoda

Ja sam veliki zaljubljenik u jagode, pa kako brzo prođu uvijek žalim što ih nema više ili što ih nema preko cijele godine. E sad, jedne godine sam naletila na neki recept za kašasti sok od jabuka, isprobala ga i svi smo bili zadovoljni. Kad je sledeće godine stigla sezona jagoda, rekoh sebi, možda da probam sa sličnim pristupom. Tako smo prošle godine po prvi put napravili kašasti sok od jagoda. Jedan od strahova je bio da će se brzo pokvariti, pa sad nakon godinu dana mogu mirne duše da kažem, sa sokom je sve u redu.

Mi smo otkrili da nekako šećer ne igra toliko presudnu ulogu koliko igra ispravan poklopac i dobro zavrtanje. Mislim, sve su nas učili da je šećer u većoj količini bolji konzervans, što nije netačno, ali ako imate flaše sa odgovarajućim čepom koje će da “povuku” vakuum, na konju ste. Tada možete praviti zimnicu i sa manje šećera.

Druga stvar koja je jako bitna za ovaj sok je da nađete jagode sa ukusom. Nema smisla praviti sok sa jagodama koje super izgledaju, super mirišu, ali ukus im je pomalo plastičan. Po meni to je možda i najteži dio posla, kako pronaći lijepe i ukusne jagode. Još nemam odgovor na to pitanje. Znalo mi se desiti da kupim jagode koje predivno mirišu, ali ukus baš i nije nešto prisutan. To je nekako uvijek kao kupovina mačke u vreći.

Elem, i to se potrefilo prošle godine, slučajno sam naletila na neke sitnije tamno crvene jagode koje su nestvarno mirisale i reko’ to je to, sad il’ nikad. Kupila jagode, napravila sok i onda smo padali u trans kako je dobro. 😀

Sastojci:

  • 3 kg očišćenih, zrelih jagoda
  • 6 l vode
  • oko 600 g šećera
  • oko 6 flaša od 1 l, sa širokim grlom

 

Priprema:

NAPOMENA: Flaše dobro operite i pripremite čepove koji odgovaraju. Obavezno koristite flaše sa širokim grlom, jer ove obične nisu prikladne. Cilj je da se tokom hlađenja formira vakuum, što će rezultovati blagim uvlačenjem čepa u unutrašnjost flaše, a samim tim obezbjeđuje se dugotrajnost soka. Ukoliko se formira vakuum, bakterije i sve ostalo što utiče na kvarljivost soka neće imati potreban kiseonik za dalje razmnožavanje, pa samim tim ni sok se neće pokvariti.

 

Slika flaša koje smo koristili

 

 

Jagode isjeckajte i stavite u šerpu sa hladnom vodom, te stavite na kolo da se kuvaju.

E sad ide dio koji malo izluđuje, jagode se kuvaju dok ne postanu mekane, tako da ukoliko ih pritisnete viljuškom one se “raspadaju”, odnosno raskaše se. Nažalost, ne mogu reći koliko je to tačno vremena, jer vjerujem da zavisi pomalo i od vode, da li je tvrđa ili malo mekša, a dosta zavisi i od jagoda. Činjenica je da će jagode izgubiti onu jaku boju i postati pomalo isprane.

Možda kao okvirno vrijeme da se uzme oko 20 minuta, od trenutka kada voda sa jagodama proključa.

Mi to pravimo u širokoj plitkoj šerpi koja može da stane na kolo peći na drva, pri čemu vatra nije konstantna, nego nekad malo jača, a nekad malo slabija.

Kada su jagode skuvane, dodajte šećer i nastavite kuvati dok se šećer ne rastopi, još oko 5 do 10 minuta.

Štapnim mikserom usitnite jagode dodatno, tako da stvarno dobijete kašasti sok.

Vreo sok sipajte u pripremljene flaše, tako da redom u svaku flašu uspete pomalo soka, otprilike jedna veća kutlača/šefarka. Na ovaj način vreo sok grije stijenke flaše pa nema pucanja.  Kada svaku flašu napunite do pola, onda možete prvu napuniti do kraja, pa preći na drugu i tako dok god imate soka. Od gore navedene količine jagoda i vode nama je izašlo 6 litara soka + još jedna čaša.

Svakoj flaši dobro zavrnite poklopac, najbolje što možete, potom ih premjestite u neku posudu koju ste obložili ćebetom ili nekom drugom debljom tkaninom. Flaše se smještaju tik jedna uz drugu, kako bi gubile što manje topline, odnosno želimo da se što sporije ohlade, jer se valjda na taj način radi i dodatna pasterizacija.

Kad smjestite flaše, pokrijte ih sa svih strana, odnosno ušuškajte ih i ostavite tako da se same ohlade. Mi to u šali zovemo pokrivanje da se ne prehlade. Kako nemamo neko ćebe u koje ćemo ih utrpati, onda koristimo tri stara stolnjaka kojima ih dobro ušuškamo sa svih strana. Čak i kada su pokrivene samo stolnjakom, treba im više od 24 časa da se ohlade i da postanu skoro mlake, i onda ih premještamo u podrum ili ostavu.

Na gore opisani način smo pravili i kašasti sok od breskvi, pa krušaka i čak i neki miješani – kruška, jabuka i aronija.

Slika trenutno nema, jer sam čekala da prođe godina dana, pa da budem sigurna da je sok održiv. Čim uslikam, postavljam. Ovih dana ćemo svakako praviti novu turu soka, jer je upravo pristigla nova sezona jagoda. 🙂

 

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s