Ploča · Razni recepti · Slaniši · Čorbuljci

Krem čorba od mrkve

Početkom ovog mjeseca (septembar) kolega i ja smo bili u Rijeci na nekom seminaru. Iako je hrana lokalne ketering službe bila fantastična, lutajući naveče po gradu, palo nam je na pamet da klopamo nešto “na kašiku”. S obzirom da su organizatori preporučili par restorana, odlučili smo da posjetimo jedan koji ima jela iz domaće kuhinje. Stigosmo mi tako u Kuću istarskog pršuta i ugledasmo nešto što se zove maništra. 😀 Kako nijedno od nas dvoje ne zna šta je to, odlučimo da naručimo, ali ljubazni konobar nam objasni da je to u stvari pasulj, pa odustadošmo, nije baš da nam se u osam naveče jeo pasulj. Na preporuku smo uzeli čorbu dana, pogađate već, krem čorba od mrkve i moram priznati da je bila odlična, malo pikantna, vruća i kremasta. Savršena.
Elem, odlučim ja da pokušam da napravim nešto slično po povratku i eto, tako nastade ova čorba, koja da budem iskrena nije kao ta iz Rijeke. Ova moja je baš gusta i više je došla kao krem-pire čorba. Možda, u nekom sledećem krugu, dodam više tečnosti, pa pokušam da dotjeram gustinu. 🙂
Sastojci:

 • oko 350 g mrkve
 • oko 250 g tikvica
 • 20 g masnoće ili 20-30 g slanine
 • 1 čen bijelog luka
 • oko 1 l vode
 • malo soli
 • malo bibera
 • malo kurkume
 • malo peršuna ili celera, za dekoraciju
 • malo sira ili pavlake, za dekoraciju
 • ukoliko imate, možete koristiti i kockice prepečenog hljeba

Priprema:
Mrkvu operite, očistite i isjeckajte sitno. Tikvice takođe operite, oljuštite i isjeckajte.
Zagrijte masnoću i ubacite isjeckan bijeli luk da se kratko prodinsta, dovoljno je jedan minut.
priprema corbe
Napomena br.1: Čini mi se da sam osjetila da je u čorbi korištena slanina, odnosno imala sam utisak kao da je prvo slanina prodinstana, kako bi ona pustila masnoću, pa da je tek onda u to dodana mrkva, dinstana i potom kuvana. Ovo je moja rekonstrukcija recepta za čorbu. Ukoliko se odlučite da koristite slaninu, sitno je isjeckajte i dinstajte da se otopi, pa dodajte bijeli luk i nakon minut ostalo povrće.
Napomena br.2: Nisam koristila običnu masnoću, nego imam domaću mast u kojoj se nalazi mrvice čvaraka. E sad, savršeno mi je jasno da to nema svako, a niti svako želi to da koristi, tako da korisite onu masnoću koju vama odgovara. Ukus može biti samo blaži, ali ukoliko volite mrkvu, to neće predstavljati veliki problem.

Nakon što ste prodinstali luk, dodajte isjeckanu mrkvu i dinstajte 10 do 15 minuta, pa onda dodajte isjeckane tikvice i dinstajte sve zajedno tri do pet minuta. Kada su se i tikvice kratko prodinstale dodajte oko 500 ml vode i ostavite da se krčka dok dobar dio vode ne ukuva.
priprema corbe sa mrkvom i tikvicama
Meni je trebalo još 20 minuta krčkanja, dok se količina tekućine nije prepolovila, potom sam dodala još 250 ml vode i čorba se nastavila krčkati još 10 minuta. Dolijevanje je bilo sa hladnom vodom, a kolo nije bilo na najvećoj temperaturi. Kada ste sigurni da je mrkva skuvana, uzmite štapni mikser i sve dobro izmiksajte, dodajte začine po želji. Ukoliko vam je čorba pregusta, dodajte još 200 ml vode i pustite da “baci ključ”, mada gustinu određujete po svom ukusu.

Gotovu čorbu servirajte i dekorišite po želji.
corba sa mrkvom i tikvicama

Komentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s